Работи се по три версии за убийството на Политковска
Работи се по три версии за убийството на Политковска / netinfo

Оперативно-следствената група, която работи по убийството на известната руска журналистка Анна Политковска, разглежда три основни версии за случилото се, пише вестник “Комерсант”.

По данни на изданието сред основните версии за убийството са следните: отмъщение на милиционери, които след публикации на Политковска са се оказали в затвора или са обявени за издирване, заговор на противници на президента Владимир Путин и премиера на Чечения Рамзан Кадиров, а също така отмъщение на бивши бунтовници, преминали на страната на федералните сили.

“Комерсант” пише, че първата версия за убийството на Политковска се свързва с делото срещу милиционерите от Нижневартовск. През 2001 г. журналистката установи, че милиционери от Нижневартовск са причастни към отвличания и убийство на мирни жители в Чечня. След публикуване на нейните материали срещу милиционерите беше образувано наказателно дело. Единият от тях – Сергей Лапин, беше осъден през 2005 г. на 11 години затвор. Версията се подкрепя, според “Комерсант”, от това, че Сергей Лапин е заплашвал Политковска. Въпреки че Лапин е в затвора, за издирване са обявени още няколко милиционери от Нижневартовск и те са имали причина да отмъстят на журналистката, смятат следователите.

Втората версия на следствието е заговор на противници на Путин и на чеченския премиер Рамзан Кадиров. Убийството на журналистката може да е било специално подготвено, за да бъде извършено на рождения ден на руския президент, за да се нанесе удар по неговия авторитет, преди всичко в Западна Европа. В рамките на тази версия се споменава името на Борис Березовски. Известният бизнесмен, към когото изданието се обърна за коментар, заяви: “Всичко лошо, което се случва в Русия, режимът винаги приписва на своите врагове и много често на мен”.

За причастност към престъплението се проверяват също така няколко чеченци, които в последно време са в конфликт с Кадиров и не са заинтересувани от засилване на неговата власт.

Последната основна версия, по която работи следствието, е причастност към убийството на бивши чеченски бунтовници, които днес работят в силовите ведомства, контролирани от Рамзан Кадиров. Премиерът на Чечня и създадените от него силови структури, припомня изданието, постоянно фигурираха в разобличителните статии на Политковска.