Бившият украински президент Виктор Янукович съжалява, че Крим се е отелил от Украйна, съобщи телевизия "112 Украйна". Мнението си той изрази на пресконференция в южния руски град Ростов, който се намира близо до Украйна.

"Добре ли е, че Крим се присъедини към Русия? Не, това е лошо", каза Янукович, цитиран от руски сайтове. Наред с това той посочи, че украинските националисти носят отговорността за присъединяването на Крим към Русия.

Бившият украински президент Виктор Янукович коментира още, че единствената му грешка е била, че не е повикал армията и не е обявил военно положение, за да сложи край на размириците, предаде АФП. "Основната ми грешка е, че не можах, не намерих сили да подпиша указа за повикване на армията и обявяване на военно положение", заяви той.

"Това щеше да е единственият начин да спра радикалите, но не можах да се реша да се стигне до кръвопролития", каза Янукович, който напусна Киев на 21 февруари 2014 г. и избяга в Русия.

В същото време той призна, че и днес не би се решил на въвеждане на военно положение в страната. „Това щеше да е начало на гражданска война“, смята той.

Янукович е обвинен в Украйна за масови убийства, узурпиране на властта и кражба на държавни средства в особено големи размери.

Източник: БТА, БГНЕС