/ Guliver/Getty Images
Днес Ердоган ще председателства заседание на правителството
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "първата му работа" ще бъде да обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и с председателя на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели въпроса за връщане на смъртното наказание, предаде агенция ТАСС.
 
Ердоган заяви това на пресконференция в Истанбул, след като станаха известни предварителните резултати от референдума за промени в конституцията, според които 51,3% от турските избиратели са одобрили измененията, които ще му дадат нови широки правомощия.
 
Ердоган: Турският народ взе "историческо решение"

"Днес тези, които ни заплашваха с палки, получиха отговор от избирателните урни. Предстои ни още много работа и първо аз ще обсъдя с господин премиера и с господин Бахчели темата за смъртното наказание", каза Ердоган. Той допълни, че е възможно да бъде свикан референдум по този въпрос.
 

Guliver/Getty Images


Ердоган напомни, че народът е оказал "легендарна съпротива" на 15 юли 2016 г. по време на опита за преврат и "не е понесъл поражение".
 
Опозиционни партии в Турция готови да оспорват резултатите от референдума

Дискусията за връщането на смъртното наказание в Турция се породи след опита за държавен преврат, посочва агенция ТАСС. Ердоган вече няколко пъти заяви, че е готов да подпише закон за връщане на смъртното наказание, ако такъв бъде ратифициран от парламента, припомня агенцията.
 

Guliver/Getty Images


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще председателства днес заседание на правителството в своя президентски дворец в Анкара, предаде агенция Ройтерс, като се позова на телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
 
Първи резултати от референдума в Турция (ВИДЕО)

Ердоган обяви в неделя победа на референдума за конституционни промени, които ще въведат в Турция президентска система на управление. Това е най-голямата политическа промяна в модерната история на Турция, отбелязва Ройтерс.
 
Критиците на промените в конституцията заявиха, че гласуването е било помрачено от нередности и посочиха, че ще оспорват резултата.
БТА