Ердоган на път да спечели референдума само с 3% преднина
Първи резултати от референдума в Турция
93310
Първи резултати от референдума в Турция
  • Първи резултати от референдума в Турция
Приключи гласуването за конституционния референдум в Турция.

Изборният процес в 32 провинции в източната част на страната завърши в 16.00 ч. (местно време), а час по-късно и в западната, започна преброяването на гласовете.

БГНЕС


Опозиционни партии в Турция готови да оспорват резултатите от референдума

Разликата между "Да" и "Не" на турския референдум за конституционните промени падна до 3% при 99-процентна обработка на бюлетините.
 
Привържениците на конституционните промени, искани от президента Реджеп Ердоган, са набрали 51,3%, а противниците 48,7%. Това са предварителните данни на държавната Анадолска агенция, съобщава БГНЕС.

В Истанбул при почти 100% обработени протоколи резултатът е 49,3% "Да" срещу 50,6% "Не". В столицата Анкара разликата е минимална - 50,1% "Да" и 49,8% "Не", отбелязва БГНЕС.

БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че резултатът от референдума е ясен, съобщиха източници от офиса на президента.

Той се е обадил по телефона на премиера Бинали Йълдъръм и на председателите на партиите, подкрепящи предлаганите конституционни промени, за да ги поздрави с победата на референдума.

БГНЕС


Ердоган предсказа, че ще победи на референдума

В 120 представителства на Турция в 57 държави по света гражданите можеха да пуснат вота си от 27 март до 9 април, а изборните книжа бяха доставени в Анкара със самолети и дипломатически куриери. Гласовете от чужбина ще се преброяват заедно с тези от страната. Висшият изборен съвет наложи забрана за огласяване на резултатите до 21.00 ч.
 

Предвижданите изменения в конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на държавния глава.

БГНЕС
БГНЕС