/ getty images
Руският президент Владимир Путин подписа закон, удължаващ замразяването на кумулативната част от пенсията за още една година - до края на 2023 година.

Документът беше публикуван във вторник на официалния портал за правна информация. От 2014 г. вноските за кумулативната част от пенсията в размер на 6% от заплатите на руснаците се изпращат към осигурителната част за плащания към настоящите пенсионери. Тази норма е въведена до 2022 г. включително.

Путин подписа закон за дистанционната работа

„Законът установява през 2023 г. подход, подобен на 2014-2022 г., за отчитане на застрахователните премии за задължително пенсионно осигуряване“, се казва в публикувана преди това обяснителна бележка.

Според финансовата и икономическа обосновка, изпълнението на инициативата ще доведе до намаляване с 669,3 млрд. Рубли на трансфера от федералния бюджет към бюджета на пенсионния фонд на Руската федерация през 2023 г.

„Отчитането през 2023 г. на осигурителни вноски за задължително пенсионно осигуряване в пълен размер за осигурителна пенсия няма да намали размера на пенсионните права на осигурените лица в системата на задължителното пенсионно осигуряване“, подчертават придружаващите документи.
БГНЕС