/ БГНЕС
Отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални беше една от темите на телефонния разговор между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин, беше потвърдено от говорител на германското правителството. Пресслужбата на Кремъл, обаче изобщо не споменава темата за отравянето на Навални в доклад за разговора между двамата лидери, съобщава ТАСС.

Путин: Лично разпоредих да се позволи на Навални да лети до Германия

Други въпроси, обсъдени от Меркел и Путин, бяха конфликтът в Нагорни Карабах и ситуацията в Източна Украйна. Освен това политиците се съгласиха да продължат да поддържат контакти между здравните министерства на двете страни в борбата срещу пандемията от коронавирус.

След отравянето на Алексей Навални с нервен агент от типа „Новичок“, което се състоя в Томск на 20 август 2020 г., отношенията между Берлин и Москва забележимо са охладени. Във връзка с използването на забранено химическо оръжие на територията на Русия, ЕС, по предложение на Франция и Германия, въведе санкции срещу няколко руски служители.

Те бяха договорени в Брюксел на 14 октомври. От своя страна Русия отрича всички обвинения в съпричастност към престъплението и нарича Германия, където Навални беше лекуван след отравянето, "лидер" на конфронтацията с Русия в Европа.

„Казах на германския външен министър Хайко Маас, мога да повторя това, защото мисля, че за никого не е тайна, че виждаме как Германия е поела ролята на лидер на новото влошаване в отношенията с Русия.

Русия ще отговори с огледални мерки на европейските санкции за Навални

Притесняваме се от това, включително от гледна точка на глобалната роля, която Германия играе в Европа",
заяви руският външен министър Сергей Лавров на онлайн пресконференция след срещата си с германския колега.

Хакерската атака срещу компютрите на депутатите от Бундестага през 2015 г. и убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в центъра на Берлин през 2019 г. също оказаха отрицателно влияние върху развитието на отношенията между Русия и Германия. Руските власти са заподозрени, че са замесени и в двете престъпления.
БГНЕС