/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че лично е възложил на прокуратурата да позволи на Алексей Навални да лети до Берлин за лечение, съобщава ТАСС.

Русия ще отговори с огледални мерки на европейските санкции за Навални

На заседание на дискусионния клуб „Валдай” Путин посочи, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“.

„Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз незабавно възложих на прокуратурата да провери възможността да бъде откаран за лечение в чужбина, имайки предвид, че са можели и да не го пуснат навън, тъй като той има ограничения, свързани със съдебното следствие. Той имаше ограничения за пътуване", каза президентът.

Кремъл: Санкциите на ЕС срещу руски представители ще навредят на отношенията с Русия

И допълни: „Но все пак помолих главната прокуратура за разрешение и той замина". Русия би могла да разследва обстоятелствата по инцидента с Навални, но партньорите не й предоставят данни. Путин припомни твърденията, че в анализите на Навални се твърди, че „са открили следи от Новичок, известен и вече познат на всички по света“.

„Казахме: дайте ни биологичен материал и официално заключение, за да можем от своя страна да разследваме това допълнително и така да имаме правни и формални основания за образуване на наказателно дело. Но те не дават нищо! Как обяснявате това, защо? Няма обяснение”, допълни той.
БГНЕС