/ iStock/Getty Images
Европейският съюз наложи днес санкции срещу високопоставени руски представители, близки до президента Владимир Путин, заради отравянето през август на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Санкции бяха въведени срещу шестима души и един руски държавен изследователски център, става ясно от Официален вестник на Европейския съюз. На санкционираните са наложени забрани за влизане в Европейския съюз и замразяване на авоари.

ЕС санкционира химици и силоваци от Русия за отравянето на Навални

Великобритания въведе днес санкциите срещу същите шестима руски представители, предаде ТАСС. Британските санкции включват забрана за влизане на територията на Обединеното кралство и замразяване на активи.

"Заедно с нашите международни партньори ние въвеждаме санкции срещу тези, които носят отговорност за отравянето на Алексей Навални. Използването на химически оръжия от руската държава е нарушение на международното право. Нашето намерение е да привлечем виновните към отговорност", заяви британският външен министър Доминик Рааб.

Навални проговори: Знаех, че съм умрял, нищо не ме болеше

За разлика от случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г., когато на Европейския съюз му бе нужна почти година, за да въведе санкции срещу служби на руското военно разузнаване, този път блокът санкционира отделни руски представители, за които се смята, че са планирали отравянето на Навални и са помогнали за неговото извършване.

Сред санкционираните от ЕС са шефът на управлението по вътрешна политика към руското президентство Андрей Ярин, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников и руският бизнесмен Евгений Пригожин. Останалите двама санкционирани са заместник-министри на отбраната, отбелязва Ройтерс.

Пригожин е включен и в обновения санкционен списък на ЕС за Либия, предаде ТАСС. Това също бе оповестено в Официалния вестник на ЕС. Причината за включването на Пригожин в този списък е заради подкопаването на мира, стабилността и сигурността в Либия, заради нарушаване на въведеното от ООН оръжейно ембарго срещу Либия и заради предполагаемите връзки на Пригожин с частната военна компания "Вагнер".
БТА