/ Guliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин каза, че е в интерес както на Русия, така и на САЩ да възстановят връзките между разузнавателните служби на двете страни, предаде Ройтерс.

"В наш общ интерес е възстановяването на диалога със специалните служби на САЩ и други страни членки на НАТО", заяви Путин, цитиран от ТАСС, на заседание на колегията на Федералната служба за сигурност.

НАТО умува за среща с висши военни на Русия

"Трябва да бъде изведено на ново равнище сътрудничеството в антитерористичната сфера с чуждестранните партньори, въпреки сложностите, които възникват по различни направления на международния живот", каза Путин.

Той добави, че този диалог е бил прекъснат и не се развива не по руска вина. "Абсолютно очевидно е, че в сферата на антитерора трябва да си сътрудничат всички отговорни държави и международни обединения, защото даже обикновеният обмен на информация за каналите и източниците за финансиране на терористите, за хората, причастни или подозирани в причастност към тероризма, сериозно усилва резултатността на нашите общи усилия", подчерта руският президент.

Русия: НАТО си измисля нереални заплахи в района на Черно море

В същото време той изрази мнение, че със своите действия НАТО постоянно провокира Русия и се опитва да я въвлече в конфронтация. Според него с такава цел се извършва и продължаващото разширяване на алианса, ускорява се процесът на разполагане на стратегически и обикновени оръжия извън пределите на националните граници на влизащите в него страни. Той посочи, че на срещата на върха на НАТО във Варшава м.г. "за първи път от 1989 г. Русия бе призната за основна заплаха за сигурността на алианса".
НАТО с допълнително присъствие в Черно море

Путин съобщи, че за миналата година "са били пресечени действията на почти 440 кадрови сътрудници и агенти на чужди спецслужби". Той изрази и задоволство, че отново е спаднал броят на престъпленията от терористичен характер в страната, за което изрази благодарност на служителите от Федералната служба за сигурност.
БГНЕС