/ БГНЕС
Владимир Путин пристигна във Виетнам за разговори с комунистическите лидери на последната спирка от обиколката си в две азиатски държави, след като подписа договор за отбрана с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Самолетът на руския президент кацна на летището в Ханой, където той беше посрещнат на червен килим от виетнамския вицепремиер Тран Хонг Ха и висшия партиен дипломат Ле Хоай Трунг.
 
Посещението предизвика критики от страна на САЩ, които са сред основните търговски партньори на Виетнам. Вашингтон предупреди, че то рискува да нормализира "грубите нарушения на международното право" от страна на Русия.

Според доклад на руските информационни медии Путин ще обсъди сътрудничеството в "търговско-икономическата, научната, технологичната и хуманитарната област", както и ще обмени мнения по ключови въпроси от международния и регионалния дневен ред.

В статия, посветена на посещението му, публикувана във вестника на Комунистическата партия на Виетнам Nhan Dan, Путин описа напредъка в областта на плащанията, енергетиката и търговията между страните. Той също така приветства Виетнам за подкрепата на "прагматичния начин за разрешаване на кризата" в Украйна.

Ръководството на Виетнам подкрепя така наречената "бамбукова дипломация" - която се поклаща според ветровете и избягва да взема страна в международните спорове - включително по отношение на Украйна и съперничеството между САЩ и Китай.

Виетнам, който е производствена сила, се сближи със САЩ и техните съюзници миналата година дори лидерът на Комунистическата партия Нуен Фу Чонг беше домакин на президента на САЩ Джо Байдън и укрепи връзките си с Вашингтон, както и с Австралия и Япония.

Анализаторите поставят под въпрос дали посещението ще донесе някаква осезаема полза за Виетнам като смятат, че вместо това то е отражение на историческите връзки на двете страни.
 

Русия е дългогодишен приятел на Ханой и Путин ще бъде топло посрещнат във Виетнам, където мнозина все още помнят подкрепата, която Съветският съюз е оказвал на Виетнам в миналите войни срещу Франция и САЩ.

Бившият Съветски съюз беше една от първите държави, които установиха дипломатически отношения с виетнамското правителство на Хо Ши Мин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БГНЕС