Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си за кончината на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Президентът научи с дълбоко прискърбие за кончината на Виталий Чуркин.
 
Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, както и на колектива на външното министерство на Русия за кончината на Виталий Чуркин", заяви Песков.

Почина представителят на Русия в ООН
Руското външно министерство загуби велик дипломат в лицето на Виталий Чуркин, заяви говорителката на ведомството Мария Захарова. "Велик дипломат. Изключителна личност. Ярък човек. Загубихме скъп за нас човек", написа Захарова във Facebook.

Maria #Zakharova: Vitaly #Churkin was a great diplomat. An extraordinary personality. A brilliant man. We've lost a person very dear to us pic.twitter.com/PoaDA9pljH
Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауърс заяви, че е много разстроена от кончината на Чуркин, предаде ДПА. "Дълбоко разстроена съм от кончината на руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин", написа тя в Twitter. Пауърс определи Чуркин като "маестро в дипломацията и дълбоко грижовен човек", който е работел за преодоляване на разногласията между САЩ и Русия.

Чуркин бе постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. и бе смятан за изключително силен защитник на интересите на Москва в организацията. Той имаше репутация на духовит човек с бърза словесна реакция, особено при общуване с колегите му от САЩ и други западни страни, отбелязва АП.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт написа в Twitter, че е "изключително разстроен" да научи за кончината на Чуркин, когото определи като "дипломатически гигант и човек с прекрасен характер".
 
Секретариатът на ООН е шокиран от новината за кончината на постоянния руски представител в ООН Виталий Чуркин и изразява своите съболезнования на семейството му и правителството на Русия. Дипломатите на заседанието на ООН в Ню Йорк запазиха минута мълчание при обявяването на тъжната вест, отбелязва АФП.

Това заяви Фарфан Хак, зам.-говорител на генералния секретар на ООН. "Шокирани сме от новината за кончината на посланик Чуркин. Той от дълго време е тук, в ООН, и ние изразяваме своите съболезнования на неговото семейство, приятели, правителството на Русия", каза той.

По-рано днес руското руското Министерство на външните работи съобщи, че 65-годишният Виталий Чуркин е починал внезапно. В официалното съобщение не е посочена причината за смъртта. В. "Ню Йорк пост" съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Чуркин е бил откаран в болница в Манхатън от руското посолство, където се почувствал зле, имал проблем със сърцето.

Чуркин е роден на 21 февруари 1952 г. в семейството на авиационен инженер-конструктор. От 8 април 2006 г. заема поста на постоянен представителя Русия в ООН.
БТА