/ iStock/Getty Images
Първият самолет с акумулаторна батерия в Норвегия катастрофира и се приземи в езеро, като пилотът и пътникът в него са се измъкнали невредими. Инцидентът се смята за неуспех за авиационната стратегия на страната, съобщава „Сабах“.

Собственикът на самолета, летищният оператор „Авинор“, заяви пред Ройтерс миналата година, че се надява търговски пътнически полети с електрически самолети да стартират до 2025 г.

Двуместният самолет е пилотиран от главния изпълнителен директор на „Авинор“ Даг Фолк-Петерсен, който беше поканил високопоставени пътници, за да покаже възможностите на електрифицирането.

НАСА засне самолети, преминаващи звуковата бариера (СНИМКИ)


Снимки, публикувани от норвежките медии, показват самолета Alpha Electro G2, произведен от словенския „Пипистрел“, с нос надолу и частично потопен в края на езерото край Арендал в южна Норвегия.
 


Причината за катастрофата не беше непосредствено изяснена.

Спътник на Фолк-Петерсен по време на катастрофата е бил Аасе Марте Хоригмо, младши правителствен министър, а министърът на околната среда Ола Елвестуен е летял в него по-рано през деня. Правителството поиска от „Авинор“ да разработи програма за електрифициране на цялата вътрешна авиация до 2040 г.
 
 
БГНЕС