Противниците на Кадафи навлязоха в Бани Уалид, започнаха сражения и за Сирт
Противниците на Кадафи навлязоха в Бани Уалид, започнаха сражения и за Сирт / снимки: Reuters

Тежки боеве избухнаха днес край Бани Уалид и Сирт - двата главни града, останали под контрола силите на Муамар Кадафи, които обсипваха с ракети настъпващите бунтовнически части, предаде Ройтерс. Периодични залпове от ракети „Град” се изстрелват към позициите на бойците от Преходния национален съвет северно от
Бани Уалид и източно от родния град на Кадафи Сирт, съобщи очевидец.

Бойци на либийския Преходен национален съвет (ПНС) обявиха, че са навлезли в Бани Уалид и се сражават по улиците със защитниците на града, който бе един от последните бастиони на привържениците на Муамар Кадафи, предоха Ройтерс и АП. Агенциите цитират представителя на ПНС Абдула Кеншил, според когото бунтовниците напредват от изток и юг и сраженията се водят на 1-2 км от центъра на Бани Уалид. Силите на Кадафи разполагат със снайперисти.

По думите на Кеншил атаката срещу Бани Уалид била провокирана от защитниците на града, които започнали ракетен обстрел по позициите на бунтовниците около града. Сред привържениците на Кадафи има трима убити и трима ранени, а нападателите са дали един убит и четирима ранени. В Бани Уалид и околностите му има към 600 привърженици на предишния либийски режим, добави Кеншил, който до неотдавна бе главен преговарящ на бунтовническите сили.

Боевете продължават, а самолети на НАТО наблюдават развоя им.

Противниците на Кадафи навлязоха в Бани Уалид започнаха сражения и за Сирт
netinfo


В същото време самолети на НАТО разрушиха две ракети „Скъд”, разположени в хангар близо до град Бани Уалид, на 170 км южно от Триполи, предаде АФП. Двете балистични ракети с малък обсег в Бани Уалид били открити от разузнаването на НАТО през последните 24 часа, заявил пред журналисти говорителят на Алианса Ролан Лавоа, посочва БТА

На защитниците на Бани Уалид и Сирт бе даден срок до събота да се предадат без бой. Предишните ултиматуми към тях бяха удължавани. В град Тесаин, не 90 км източно от Сирт други очевидци видели размяна на тежък ракетен огън между бунтовниците от ПНС и защитниците на града, привърженици на Кадафи, посочва Ройтерс.

Друг либийски град - Сабха, който е дълбоко в пустинята на юг все още не е превзет от силите на ПНС. Жителите на обкръжените градове са в капан, защото силите на Кадафи не им позволяват да ги напуснат. Малцината успели да се измъкнат разказват, че войниците на Кадафи са изчерпали запасите от гориво в околността, така че бягството е почти невъзможно.

Противниците на Кадафи навлязоха в Бани Уалид започнаха сражения и за Сирт
netinfo