Продемократични протестиращи блокираха улици в столицата на Судан с импровизирани барикади, на които имаше и подпалени гуми, предаде Асошиейтед прес. Така те изразиха недоволството си от това, че военните превзеха властта.

Същевременно днес най-висшият генерал в страната Абдел Фатах Бурхан днес каза, че премиерът Абдула Хамдок, който оглавяваше разпуснатото правителство, се намира в дома му. Генералът каза, че го е прибрал там с цел гарантиране на сигурността на самия Хамдок. Бурхан добави, че Хамдок е в добро здраве.
 

БГНЕС



Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче призова за незабавното освобождаване на Хамдок, предаде Франс прес. Той добави, че заради значими геополитически разделения, които пречат на Съвета за сигурност на ООН да взима силни мерки, както и заради пандемията, заради икономическите и социалните трудности в Судан, военните лидери смятат, че могат да действат напълно безнаказано, че могат да правят каквото си искат, защото нищо няма да им се случи.

Превземането на властта в Судан последва седмици на засилващо се напрежение между военни и цивилни лидери относно посоката и темпа на прехода на Судан към демокрацията. Превратът заплашва да провали този процес, който напредва бавно от свалянето от властта на дългогодишния автократ Омар ал Башир след народно въстание преди две години.

По време на втората си публична изява, откакто взе властта, генерал Бурхан днес каза, че военните са били принудени да се намесят в Судан, за да разрешат политическа безизходица. "Цялата страна беше в застой заради политически вражди", каза той на пресконференция, предавана по телевизията. "Опитът от последните две години показа, че участието на политическите сили в преходния период е недостатък и предизвиква раздори", допълни генералът.

Западни правителства и ООН осъдиха преврата и призоваха за освобождаването на Хамдок и други висши служители, които са задържани. Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че замразява спешна помощ за Судан на стойност 700 милиона долара.

Но Бурхан днес каза, че е възможно някои от задържаните да бъдат изправени на съд, защото, според него, били виновни в подстрекателство срещу военните.

Мариам ал Махди, външната министърка в правителството, разпуснато от военните, се изказа предизвикателно срещу преврата днес и обяви, че тя и другите членове на администрацията на Хамдок остават легитимната власт в Судан.

"Ние все още сме по местата си. Отхвърляме този преврат и тези противоконституционни мерки", каза тя в интервю по телефона от дома си в Хартум. "Ние ще продължим мирното си неподчинение и съпротива", допълни тя.

Още вчера, часове след като военните арестуваха Хамдок, суданци излязоха да протестират по улиците на столицата Хартум и други градове. Според Суданския лекарски комитет най-малко четирима души са били убити и над 80 ранени, когато сили за сигурност са открили огън по протестиращите.

Страната и светът сега са в очакване дали ще има още насилие в държавата, където продемократични протести бяха кърваво потушени през 2019 г. Голяма индикация за това как военните ще реагират на съпротивата се очаква да има в събота, когато протестиращите планират масова демонстрация, на която те ще поискат връщане към цивилно управление.

Същевременно стана ясно, че днес трима посланици на Судан в европейски страни - Франция, Белгия и Швейцария - обявиха, че застават изцяло на страната на суданската опозиция срещу преврата. Те казаха още, че обявяват суданските посолства на Судан във Франция, Белгия и Швейцария за посолства на суданския народ и на неговата революция, предаде Франс прес. Тримата судански посланици са съответно Омар Бешир Манис, Абреррахим Халил и Али Ибн Аби Талеб Абреррахман ал Генди.
БТА