Мариупол
Мариупол / iStock/Getty Images
Подкрепяните от Русия сепаратисти са конфискували два плаващи под чужд флаг кораба в източноукраинския пристанищен град Мариупол. Това са първи подобни действия на сепаратистите срещу търговски плавателни съдове, предаде Ройтерс, като се позова на документи, според които отцепниците са заявили, че конфискуваните кораби вече са „държавна собственост“.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) е уведомила чрез своето "външно министерство" две корабни компании, че техните съдове са подложени на „принудително изземване на движимо имущество с принудително превръщане в държавна собственост“, без каквото и да е обезщетение за собствениците, показват две отделни писма.

Откриха още един масов гроб в Мариупол

Регистрираната в Либерия компания „Смарта шипинг“ – собственик на плаващия под либерийски флаг кораб „Смарта“, един от конфискуваните съдове, каза, че е била информирана за изземването с имейл на 30 юни. Тя определи конфискуването като незаконно и „против всички норми на международното право“.

Компанията заяви, че корабът е пристигнал в Мариупол на 21 февруари, за да натовари стомана. На 20 март е бил подложен на артилерийски обстрел и повреден. Екипажът от 19 души е бил принудително отведен в Донецк от руските войски, а месец по-късно е бил освободен.

Според документите другият конфискуван кораб е „Блу стар I”, плаващ под панамски флаг. Представител на базираната в Одеса фирма „Фетида меритайм“, управляваща плавателния съд, отказа коментар и заяви, че украинската служба за сигурност разполага с цялата информация.

Служител на украинското външно министерство каза, че ведомството е запознато със съобщение на „руските окупационни власти в Донецк за създаване на „национален“ флот, съставен от кораби, откраднати от тях в Мариупол“. 

По данни на Международната морска организация над 80 кораба под чужд флаг остават блокирани в украински пристанища, някои от които продължават да са под руски контрол.


 
БТА