Проливни дъждове наводниха части на Швейцария, двама загинаха в Германия
Проливни дъждове наводниха части на Швейцария, двама загинаха в Германия / снимка: БГНЕС, архив

Проливни дъждове се изляха в Централна и Южна Швейцария и предизвикаха свлачища в някои райони, предаде АФП. Според швейцарските метеоролози това е най-влажният месец юли в страната от 1930 г. насам. Те предупреждават за нови дъждове в сряда.

Най-засегнат от наводненията е районът на Митлан-Ементал-От Аргови, в централната част на страната. Там дъждовете са предизвикали наводнения, които са нанесли големи щети в сградите, прелели са реки, наводнени са били пътищата. Няма данни за ранени, предава БТА.

В Люсерн 700 пожарникари са мобилизирани в отводняването на къщите. Заради бедствието беше прекъснато движението по железопътната линия Люсерн-Олтен, както и по линията Винтертур-Рути в кантона Цюрих.

Силните бури в западната част на Германия взеха две жертви, предаде АФП. Мъж на 76 години се удави в мазето на дома си в Мюнстер, където придошлата вода счупи стъкло и нахлу в помещението, преди възрастният човек да успее да излезе.

Отново в Мюнстер мъж на 73 години загина, след като колата му беше отнесена от придошлата река. Обстоятелствата на смъртта му не са напълно изяснени, но полицията смята, че автомобилът е бил отнесен от наводнението на кея, по който се е движел. В същия град жена беше тежко ранена заради счупено дърво, което паднало върху колата й.

В провинция Северен Рейн - Вестфалия бурите причиниха множество наводнения и прекъсвания на електическия ток. Само в Мюнстер през последните два дни е имало 2000 сигнала за повреди и необходимост от спешна помощ на пострадали по време на бурите.