/ Guliver/Getty Images
Швейцарският теолог Тарик Рамадан, обвиняван в сексуални посегателства във Франция и Швейцария, бе освободен от преподавателското си място в Оксфордския университет, предаде АФП.

"С общо съгласие и с незабавен ефект Тарик Рамадан, преподавател по съвременни ислямски науки, напуска Оксфорския университет", се казва в изявление на учебното заведение. В него се пояснява, че това не означава, че професорът признава вината си или че учебното заведение го приема за виновен, а че просто това решение ще позволи на Рамадан "да отговори на изключително сериозните обвинения, които са му повдигнати".

"Шарли ебдо" се жалва от смъртни заплахи заради карикатура на теолог (СНИМКА)

Срещу Рамадан има подадени две жалби за изнасилване във Франция. Той е обвиняван също в сексуални посегателства над малолетни във Швейцария.

Миналата сряда сатиричното френско издание "Шарли ебдо" публикува карикатура, свързана с обвиненията срещу теолога. Вчера редакцията на изданието каза, че след публикуването на карикатурата в социалните мрежи са се появили смъртни заплахи срещу журналистите и затова подава жалба.
БТА