Путин се провали в своя замисъл. Той смяташе, че за кратко време ще постави Украйна под свой контрол. Това не се получи. Руската армия претърпя много сериозни загуби. Подкрепата за Украйна от Запада става все по-решителна, с все по-съвременна бойна техника. Нито Украйна, нито страните, които я поддържат, ще приемат вариант за примирие, защото Путин не показва добри намерения и готовност да обсъжда изтегляне от окупираните територии. По-скоро ще е примирие, което ще бъде използвано, за да може Русия да възстанови своята военна сила и да тръгне отново в атака. Това каза военният експерт проф. Тодор Тагарев по NOVA NEWS.

Година след началото на руската инвазия в Украйна - ключови моменти от войната

Той е на мнение, че Китай не може да бъде потенциален медиатор, тъй като, макар и да не поддържа с военна помощ руската агресия, от дипломатическа, стратегическа и геополитическа гледна точка стои на страната на Русия. По думите на Тагарев, ако трябва да има медиатор, това следва да е страна, позиционирана достатъчно неутрално.

Експертът каза още, че не очаква примирие в скоро време, защото това ще е в полза за Русия.

"Москва няма да приеме предложението на Китай за това да бъде призната териториалната цялост на Украйна", смята той.

Тагарев коментира и системите ПВО. Той е на мнение, че те не могат да бъдат използвани в дадена съюзна операция. „Радев даде ясен сигнал, че решенията на НС нямат сила спрямо него, което е странно. Той дава публични указания на служебния кабинет да се не съобразява с решенията на НС“, допълни Тагарев.