Продължава обсадата на Червената джамия в Исламабад
Продължава обсадата на Червената джамия в Исламабад / netinfo

Трети ден продължава обсадата на Червената джамия в пакистанската столица, в която са се барикадирали радикални ислямисти. Въпреки призивите на властите те отказват да се предадат, предаде Асошиейтед прес.

Преди разсъмване и рано тази сутрин около джамията в Исламабад отново се чуваше стрелба. Не се съобщава за пострадали и е трудно да се разбере кой е започнал поредната престрелка, отбелязва агенцията.

Вътрешният министър на Пакистан Афтаб Хан Шерпао каза, че войниците се опитват да пробият дупки в стените на комплекса на джамията, който е като крепост. Целта е да се сломи решимостта на ислямистите, намиращи се в комплекса, и те да бъдат принудени да се предадат без кръвопролитие.

Но заместникът на главния духовник на джамията Абдул Рашид Гази отказва да напусне сградата. С него остава и група най-твърди негови последователи, които отхвърлят призивите на правителството да се предадат без предварителни условия.

Пред една от местните телевизии Гази заяви, че той и неговите последователи имат желание да сложат оръжие и да прекратят противопоставянето, но при условие, че няма да бъдат арестувани. Освен това Гази иска да получи възможност да премести от джамията на друго място болната си майка и снаха си.

Смята се, че в момента в джамията има над 850 души, от които 600 жени, вероятно възпитанички на медресето към храма. За трите дни въоръжени сблъсъци загинаха 19 души, а над сто бяха ранени, предаде ИТАР-ТАСС.

Ислямистите в джамията се борят за налагане в живота на пакистанците на стриктни мюсюлмански норми на поведение, близки до тези на талибаните в съседен Афганистан.