/ IStock
Руската приятелка на беларуския дисидент и журналист Роман Протасевич, която бе задържана заедно с него в беларуската столица в неделя, е заподозряна от Минск в престъпления, извършени през 2020 година. Това съобщи днес говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, предаде Франс прес.

"Беларуската страна потвърди задържането на София Сапега за 72 часа, защото тя е заподозряна, че е извършила престъпления между август и септември 2020 г.", се казва в изявление на Захарова. Тя добави, че след три дни ще се вземе решение дали Сапега да бъде освободена, или поставена в предварителния арест.

Според Захарова руският консул в Минск се е срещнал с родителите на Сапега, които живеят в Беларус и им е препоръчал адвокат, който имал голям опит в защитата на правата на руските граждани.

Роман Протасевич, партньорът на Сапега, беше издирван от беларуските власти по обвинения в тероризъм. Самолетът, с който Протасевич и Сапега пътуваха от Атина за Вилнюс беше отклонен към Минск под фалшив претекст за бомба на борда. След това Протасевич и Сапега бяха задържани.
арест

Случаят породи международен скандал и доведе до незабавни наказателни мерки от ЕС, който обвини беларуския президент Александър Лукашенко, че е разпоредил отклоняването на самолета, за да бъде задържан Протасевич. ЕС забрани въздушното си пространство за Беларус и подготвя нов пакет от санкции срещу Минск.
БТА