/ / iStock/Getty Images
В българското посолство в Лондон посланик Марин Райков и съпругата му Мариана Райкова дадоха прием за дипломатическия корпус в чест на Националния празник на Република България. Използвайки възможността да поздрави дошлите гости, посланик Райков изрази увереност, че оцелелите през годините британско-български отношения ще се запазят независимо от последните събития.

С цитат от „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов в превод на английския журналист и преводач Питър Темпест посланик Марин Райков запозна присъстващите с историческите събития довели до 3 март 1878 година - денят на Освобождението на България. Посланик Райков отбеляза, че преводът е отпреди 40 години, когато България е все още зад Желязната завеса, а британско-българските отношения не са най-добрите, но времето лети и нещата се променят.

На 3 март отбелязваме 142 години от Освобождението на България

Наскоро бяха отбелязани 140 години британско-български дипломатически отношения, а за последните 16 години България и Великобритания са съюзници в НАТО. През последните 13 години пък двете страни бяха заедно в ЕС.

Но, както посочи посланик Райков, макар и Обединеното кралство да напусна ЕС, стремежът е да се запази и развива трайното партньорство. А гаранция, че това ще се случи, са хората, които свързват двете страни – както британците, които живеят и учат в България, така и българите, които живеят и работят в Обединеното кралство:
Ето защо искам да посветя отбелязването на Националния празник в чест на всички хора, чийто живот, работа и отношения оформят жив мост между двете страни“. Посланик Марин Райков връчи орден „Мадарски конник“- първа степен на Соня Рув-Увалиева и орден „Св.С в. Кирил и Методий“  на професор доктор Владимир Гетов за изключителен принос в развитието на двустранните отношения. Тази вечер българското посолство в Лондон отново ще отвори врати за прием с празничен концерт.