/ БТА
Украйна и Русия отново си размениха взаимни обвинения за атаката
Близо 40 са вечер жертвите при ракетния удар по гарата в източния град Краматорск, съобщи Службата за сигурност на страната. Сред загиналите има и четири деца, ранените надхвърлят 100 души. Кадри в социалните мрежи показват множество тела, лежащи край разпръснати куфари и сакове с багаж.

Ръководителят на украинската железница допълни, че две ракети са ударили гарата. Краматорск  е една от най-източните гари, които все още работят в Украйна. Губернаторът на Донецк каза, че хиляди хора са били там по това време, опитвайки се да се качат на влакове, които да ги изведат извън района.

Киев: Руските сили блокират автобуси, напускащи Мариупол

Според Украйна атаката е извършена от руските сили. В същото време руски медии излязоха информация, в която се твърди, че зад удара стои Украйна.


"Украинските войски удариха гарата на Краматорск с ракета "Точка-У", съобщи РИА като се позова на телеграм-канала на териториалната отбрана на ДНР.  От там твърдят, че руските сили не използват подобни ракети.
 
От щабквартирата подчертаха, че Точка-У е остарял ракетен комплекс, който не се използва нито в Русия, нито от ДНР и ЛНР. "Той обаче активно се използва украински групировки", допълниха от там.

 


Украинските сили поеха контрол над Сумска област на границата с Русия

Краматорск е широко известен като един от основните пътища за евакуация от Източна Украйна.

Журналистите на АФП, пристигнали на мястото на инцидента, са видели поне 20 тела на хора, групирани и лежащи под найлонови покривала до гарата.

Те съобщиха, че четири автомобила до гарата са били унищожени, а останките от голяма ракета с надпис "за нашите деца" на руски език са лежали в непосредствена близост до основната сграда. По-късно са били видени тела, натоварени на военен камион.

Украинският президент Володимир Зеленски определи Русия като "зло без граници" след ракетното нападение.

"Те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре", заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи след ударите по възел, който през последните дни беше използван от много цивилни, за да избягат от очакваното руско настъпление.

Ръководителят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обвини Русия в "ужасяваща" ракетна атака срещу железопътната гара в източния украински град Краматорск, като заяви, че Москва е отрязала пътя за бягство на цивилни.

"Ужасяващо е да видим как Русия нанася удар по една от главните гари, използвана от цивилни, евакуиращи се от региона", заяви Мишел в Twitter. "Остро осъждам безразборната атака тази сутрин от страна на Русия", заяви в отделен туит външният министър на ЕС Жозеп Борел.