Президентът на Южна Африка на посредническа мисия в Либия
Президентът на Южна Африка на посредническа мисия в Либия / Reuters

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума ще се отправи в неделя за Либия, където ще се срещне с либийския лидер Муамар Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на южноафриканското министерство на международните отношения и сътрудничество.

Зума е член на комисията на високо равнище на Африканския съюз, която се занимава с кризата в Либия. Визитата му става с разрешението на НАТО.

По време на посещението в Либия Зума ще бъде придружаван от делегация, съставена от неговите колеги от Република Конго, Мали, Мавритания и Уганда, която на 10 и 11 април ще има срещи и с представители на опозицията, посочва БТА.

Зума ще бъде придружаван и от министъра на сигурността на Южна Африка Сиябонга Квеле. Целта на визитата му е намиране на мирно решение на либийската криза.

Според първоначалните планове Зума ще се срещне с колегите си от тези страни в Мавритания по-късно днес. После цялата група държавни глави ще се отправи за Либия за срещите с Кадафи и с Преходния национален съвет, пояснява Франс прес.

Същевременно преслужбата на Европейския съвет съобщи, че представител на либийската опозиция ще участва във вторник в Люксембург в срещата министрите на външните работи на 27-те, предаде ИТАР-ТАСС.

Това ще бъде първата среща на опозиционера с всички европейски външни министри, взети заедно. В срещата ще участва Махмуд Джибрил, отговарящ за външните отношения към Преходния национален съвет на Либия.