/ БГНЕС, архив
Парламентът на Румъния и администрацията на президента Клаус Йоханис си размениха взаимни упреци, които показват, че конфликтът между властите не е овладян.

"Политическото заявление, прието от парламента на страната, е "тревожен сигнал за отношенията му с другите власти и администрации на държавата, както и с гражданското общество", се казва в съобщение на президентската администрация.

Хиляди румънци отново на протести срещу правителството (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-нататък се допълва, че президентът се е запознал с това заявление, като ще продължи да изпълнява конституционните си задължения за благото на румънския народ. Двете камари на румънския парламент приеха с 203 гласа "за" и 94 "против" политическо заявление, обвиняващо в злоупотреба с власт президента, Висшия съвет на магистратите и главната прокуратура.

Румъния отмени спорния указ за декриминализирането на корупцията

Обвиненията са във връзка с обръщението на Висшия съдебен съвет и президента Йоханис към Конституционния съд с искане за оценка на постановление на правителството за поправки в Наказателния кодекс.

Това прието от правителството на 31 януари постановление доведе до мащабни протести в Румъния, тъй като обществото смята, че дългосрочната му цел е освобождаване от отговорност на корумпирани политици.

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

След изборите на 11 декември м.г. в Румъния бе сформирано лявоцентристко парламентарно болшинство и правителство на социалдемократическата партия (СДП) и Алианс на либерали и демократи (АЛДЕ).

Самият президент произхожда от дясноцентристката Националлиберална партия, която е в опозиция. По време на февруарските протести президентът подкрепи антиправителствените манифестации.
БГНЕС