/ iStock/Getty Images
На преводачка на Пентагона бяха повдигнати обвинения, че е разкрила имената на американски информатори в Ирак на хора, свързани с ливанската групировка Хизбула, предаде Франс прес.

Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на доживотен затвор в САЩ.

61-годишната Мариам Томпсън от Рочестър, щата Минесота, работела за американските специални сили в Ербил, Северен Ирак. Тя имала достъп до секретни документи, свързани с отбраната, се уточнява в обвинителния акт.

Мексикански гражданин е арестуван за шпионаж в полза на Русия във Флорида

Ден след американски въздушни удари срещу проиранска милиция на 29 декември преводачката е проверила досиетата на информатори и какви сведения са предали на въоръжените сили на САЩ. След като била арестувана на 27 февруари, тя признала, че е разкрила самоличността на информаторите на ливанец, "към когото изпитвала привличане".
 


Ливанецът е роднина на представител на правителството на страната си и "изглежда има връзки с Хизбула", отбеляза министерството на правосъдието на САЩ.

Томпсън е имала достъп до десетки досиета на разузнавателни източници, включително истинските им имена, лични данни, снимки и каква информация са предавали на американското правителство. Тя е обвинена за предаване на данни, засягащи отбраната на САЩ, на представители на чуждестранно правителство - престъпление, за което според американското законодателство може да получи доживотен затвор.
БТА