/ / iStock/Getty Images
Американските власти са задържали мексикански гражданин, който според тях е бил нает от представители на руското правителство да проследи автомобила на източник на американските власти в района на Маями, Флорида, и да докладва на руснаците за неговото местонахождение, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение на министерството на правосъдието на САЩ, разпространено във вторник, се казва, че арестуваният Хектор Алехандро Кабрера Фуентес не е казал защо представител на руското правителство е търсел такава информация. Източникът на американските власти, който може да бъде определен като информатор, не е идентифициран в съобщението.

Литва предупреди за опити за шпионаж от страна на Русия и Китай

Фуентес е бил арестуван и обвинен, че е действал в САЩ за сметка на чуждестранно правителство, в случая - Русия, без да информира американските власти.

Според министерството на правосъдието на САЩ руски правителствен представител вербувал Фуентес, постоянно пребиваващ в Сингапур, през 2019 г. По-късно руският представител инструктирал мексиканеца да наеме конкретен имот в Маями под чуждо име.

Фуентес пътувал два пъти до Москва, за да се срещне с руския правителствен представител, като по време на второто си пътуване получил описание на автомобила на американския информатор. Задачата на Фуентес била да открие автомобила, да научи регистрационния му номер и да отбележи местоположението му с цел да предаде тази информация през април или през май.

ЕК разследва посланика на ЕС в Южна Корея за шпионаж

Фуентес пристигнал от град Мексико в Маями миналия вторник. Той привлякъл вниманието на охраната на комплекса, където живеел информаторът на американските власти, когато лице, което пътувало заедно с него в колата, било забелязано да снима автомобила и регистрационния номер на информатора.

Фуентес и придружителят му били задържани на летището в Маями в неделя през нощта на път за Мексико.
БТА