/ iStock/Getty Images
Престъпници предлагат на черния пазар 1,1 милиарда дози ваксини на стойност 15,4 млрд. евро. Това съобщи Европейската комисия при представянето на предложения за подобряване на противодействието на организираната престъпност.

Мнозинството от европейските престъпни групи (70 на сто) сливат дейността си с икономиката и "изпират" придобитите средства, 60 на сто участват в корупция, 80 на сто използват в престъпленията си законов бизнес. Престъпните групи най-често са свързани с производство и разпространение на наркотици, каналджийство, покупко-продажба на имоти, трафик на хора и незаконна дейност в интернет, сочат данните.

Измамници предлагат 1 милиард дози ваксини срещу COVID-19 в целия ЕС

Комисията отбелязва, че при трафика на хора 60 на сто жертвите са принудени да проституират, а 15 на сто - да полагат труд при незаконни условия. Мнозинството от жертвите на трафик (72 на сто) са жени, около половината от тях са граждани на ЕС.

Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19 (ВИДЕО)

ЕК предвижда до 2025 г. да бъде подобрено полицейското сътрудничество, да бъдат вложени допълнителни сили в противодействие на основните престъпни дейности, да бъдат пресечени възможностите за "изпиране" на незаконно придобити средства, както и работата на правораздавателните власти да бъде съобразена с цифровизацията. Според комисията е необходимо също преразглеждане на част от европейското законодателство, свързано с противодействието на организираната престъпност.
БТА