Бърза писта при пътуване след ваксиниране срещу COVID-19.

Европейската комисия вече подготвя въвеждане на „зелен паспорт”, който да улесни преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон.

Дигиталната „зелена карта” ще съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус, предава NOVA.

Меркел: Цифровите ваксинационни паспорти вероятно ще бъдат налични преди лятото

Как ще пътуваме през това лято и да очакваме ли бум на жалбите срещу туроператорите заради липса на обезщетения при отменени почивки, година след старта на пандемията?

Над 1800 са постъпилите жалби в Комисията за защита на потребителите през миналата година. По-голямата част от тях са именно за отменени резервации за настаняване или полети, пакетни пътувания и споровете, възникнали заради тях.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила - да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой.

Според последните правила - изплащането на сумите трябва да започне съвсем скоро, тъй като на практика изтича една година или от датата на нереализираното пътуване, или от края на извънредното положение.
nova.bg