Европейският парламент преизбра Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК. Тя събра подкрепата на 401 депутати, 284 гласуваха против, 15 въздържали се и 7 бюлетини бяха недействителни.

Фон дер Лайен се нуждаеше от подкрепата на поне 361 депутати.

За да остане начело на ЕК още пет години, тя трябваше да убеди 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС да я номинират за още един мандат. А тя може би най-добре от всички знае колко несигурно е подобно решение и какви изненадващи развръзки са възможни.
 

Около 719 евродепутати се събраха за тайното гласуване на първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, Франция, след изборите през юни.

Урсула фон дер Лайен трябваше да преведе ЕС през тежки изпитания и кризи. И тя показа, че е способна да се справи с големи предизвикателства. Войната на Русия срещу Украйна и въпросът за сигурността на Европа определят политиката ѝ от 2022-а година насам.

Фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години.

"За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

Преди началото на гласуването парламентарната група “Левицата” предложи вотът да бъде отложен за есента заради вчерашното решение на Съда на ЕС, свързано с договорите за доставка на ваксини против ковид. Предложение бе отхвърлено от пленарната зала.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня