/ БГНЕС, архив
Преговарящият за Брекзит от името на Европейския съюз Мишел Барние обяви днес в Туитър, че се връща на работа почти четири седмици, след като обяви, че се е заразил с Ковид-19, предаде ДПА.

Барние публикува своя снимка с екипа си в офиса си в Брюксел и съобщи, че подготвя утрешна видеоконференция с британския си колега Дейвид Фрост.
Предстои двете страни да обсъдят графика на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания, която по-рано тази година напусна общността.



След избухването на световната епидемия от коронавирус преговорите бяха спрени.

През преходния период до края на годината, договорен между Брюксел и Лондон, на практика няма да се промени почти нищо. Ако двете страни не успеят да се договорят дотогава, има риск търговията да бъде затруднена от митнически задължения, по-щателни проверки на стоки и други препятствия.
Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag, DIHK) отново отправи призив за удължаване на преходния период, което до момента Лондон отхвърля.

Според проучване на DIHK, 58 процента от фирмите се опасяват от влошаване на бизнес връзките с Великобритания тази година. Компаниите ще бъдат обременени и с непредвидим Брекзит, освен с вредите от коронавируса, предупреди организацията на германските работодатели.