Правителството на Тайланд насрочи общи избори за 2 февруари
Правителството на Тайланд насрочи общи избори за 2 февруари / БГНЕС

Общи избори в Тайланд ще бъдат произведени на 2 февруари, съобщи говорител на правителството, цитиран от Асошиейтед прес. Решението е взето на заседание на кабинета. Съобщението бе направено след като премиерката Инглук Шинаватра обяви, че ще разпусне долната камара на парламента и ще насрочи предсрочни избори в опит да успокои задълбочаващата се политическа криза в страната.

Тайландският крал Пумипон Адулядет одобри разпускането на парламента, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на двореца. Монархът одобри също датата на предсрочните избори. От този момент парламентът на практика е разпуснат, а правителствота придобива временен статут до новите избори.

Междувременно 100 000 антиправителствени протестиращи, включително бивши депутати от опозиционната Демократическа партия, преминаха в шествие по улиците на Банкок.

Партия "За тайландците" на Инглук Шинаватра заяви, че премиерката ще участва в тези предсрочни избори, предаде Ройтерс. "Разпуснахме парламента, защото сме уверени в себе си. Искаме Демократическата партия да участва в избори, а не да играе улични игри", заяви говорител на партията.

Опозицията не смята да се отказва от плановете си да извърши "мирна революция" въпреки решението на министър-председателката да разпусне парламента, заяви лидерът на демонстрантите Сутеп Таугсубан, цитиран от БТА. "Ние така или иначе още не сме постигнали целта си, затова ще продължим шествието към сградата на правителството. Разпускането на парламента не е нашата цел", посочи Таугсубан, цитиран от Ройтерс.

Близо 100 000 души участват в започналите тази сутрин антиправителствени протести, съобщи полицията в Банкок, цитирана от Франс прес.