/ Gulliver/Getty Images
От Министерството на външните работи (МВнР) разпространиха информация за актуалните огнища на пожари в Гърция.

В Атика пожарът е ограничен, но остава опасност от вторично възпламеняване на огнищата. По информация на посолството ни в Атина от днес се възстановява движението по участъка от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора.

Засега са спрени единствено редовните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възстановяване на електроподаването в най-засегнатите райони на Атика.

Магистралата от Атина за България продължава да е отворена в двете посоки, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъдат проследени на сайта на гръцката полиция ТУК

Забраната за посещения и пътуване в гористи местности и национални паркове в Гърция се удължава до 06:00 ч. на 13 август. Същото важи и за работни дейности на открито, които могат да предизвикат пожар.

Продължават да бушуват пожари на остров Евбея, като е в сила операция по овладяване на огъня в северната част на острова, включително със специализирани самолети и хеликоптери. В ранните часове на деня пламъците са доближили селищата Артемисио, Кастри и Гувес, което е наложило евакуация на жителите. Силните ветрове допълнително усложняват обстановката и затрудняват работата на летателната техника.

Пожарни екипи са съсредоточени в района на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да достигне гористата местност след тях. Заради прекъснати доставки има недостиг на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под заплаха. Пожарните сили продължават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са редовни патрули на кораби на пристанищните власти и гръцката флота, които евакуират хората намерили убежище по плажовете на острова.

Относително стабилизирано е положението в повечето райони на Пелопонес, но и там остава опасността от ново подновяване на пожара. Затруднена е обстановката в Аркадия и Гортиния, където действа един хеликоптер и се очакват два самолета. Пожарът в района на полуостров Мани, Лакония, продължава да е активен. Екипи на пожарната са успели да угасят огъня в Илия, където все още има риск от повторно възпламеняване. Огънят в района на Мелпия и Мегалополис продължава да е активен на два фронта.

Няма сериозно развитие на пожарите на остров Крит.

Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та /оранжева/ степен на пожароопасност.

Сателитни кадри с по-ясна картина за инфраструктурата и населените места може да бъде видяна ТУК

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани.
БТА