/ iStock/Getty Images
Австралийските власти повдигнаха обвинения на австралийски гражданин заради инцидент, при който изпълняващ полет самолет принудително се върна обратно заради фалшива бомбена заплаха, предаде ДПА.

Самолет на "Малайзия Еърлайнс" (Malaysia Airlines), пътуващ вчера от Сидни за Куала Лумпур, трябваше да се върне обратно в австралийския мегаполис, след като пътник започнал да крещи на членовете на екипажа и отправял заплахи. 

Австралийската федерална полиция днес повдигна обвинения на 45-годишен мъж за подаване на невярна информация за заплаха за повреждане на самолета и за неспазване на инструкциите за безопасност.

Мъжът може да получи максимално наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба от над 15 000 австралийски долара (9700 американски долара), уточниха властите.

Полетът за Малайзия, който е излетял около 13:00 ч. местно време (06:00 ч. българско), се върнал обратно на международното летище в Сидни в 15:45 ч. местно време (08:45 ч. българско). "По време на полета се предполага, че пътник – мъж, е започнал да нарушава спокойствието и е заявил, че има експлозив на борда", заяви австралийската федерална полиция.

Инцидентът е довел до отмяната на 32 вътрешни полета, а редица други са закъснели с до 90 минути, съобщи управата на летището в Сидни.
 
Симеон Томов/БТА