/ iStock/Getty Images
Властите в Източна Либия потвърдиха първи случай на коронавирус въпреки усилията да се затварят границите и да се наложи полицейски час за ограничаване на социалните контакти, предаде Ройтерс.

В Либия има общо 20 потвърдени случая на новия коронавирус, като останалите са в западната част на страната, управлявана от международно признатото правителство на националното съгласие, базирано в Триполи.

Падна блокадата на Ухан

ООН и хуманитарни организации призовават воюващите фракции в Либия да прекратят боевете, но в последните две седмици конфликтът ескалира, а вчера една от най-големите болници в Триполи беше подложена за втори ден на масиран ракетен обстрел. Ракети "Град" нанесоха поражения на болница "Ал Хадра", в която се лекуват над 300 пациенти, включително двама с коронавирус и мнозина с рани от шрапнели и изгаряния, посочва Асошиейтед прес.

Лекар от Бангладеш беше ранен, а трупа пациенти бяха евакуирани, след като ракети поразиха родилно отделение и прекъснаха електрозахранването.

COVID-19 засегна 81% от работещите по света

Командваните от Халифа Хафтар източни сили (т.нар. Либийска национална армия) се опитват от една година да превземат Триполи.

Хуманитарни организации, включително Световната здравна организация, предупредиха, че Либия не е в състояние да издържи на взрив от коронавируса, тъй като голяма част от инфраструктурата й е повредена.
БТА