/ ThinkStock/Getty Images
Последната принцеса от иракската кралска хашемитска династия, дъщерята на емира на Мека и краля на Хиджаз почина в Лондон на сто години, съобщи ТАСС, като цитира публикация на електронното издание "Ал Багдад ал Яум".

Принцеса Бадия е починала в събота в клиника в британската столица, само няколко седмици преди вековния си юбилей, съобщава изданието, като се позовава на информация от семейството.

Премиерът на Ирак Мустафа ал Казими и йорданският хашемитски кралски двор изказаха съболезнования за смъртта на Бадия бинт Али бин Хюсейн ал Хашеми.

Тя е родена в Дамаск през 1920 г., две години след края на Първата световна война, когато от развалините на Османската империя започват да се формират арабски държави. Дядо й Хюсейн бин Али от хашемитската династия, емир на Мека, през 1916 г. оглавява антитурското въстание в Близкия изток. По-късно той става първият крал на Хиджаз, част от чиято територия днес принадлежи на Саудитска Арабия.

Синът му Абдула става емир на Транс-Йордания, а впоследствие и първи крал на Йордания. Другият му син Фейсал няколко месеца е монарх на Сирия, но влиза в историята като основател и първи крал на Ирак. Най-големият му син Али, който е баща на Бадия, трябвало да поеме управлението на наследените от баща си земи на Арабския полуостров.
Претенциите на Хюсеин да оглави всички араби довели до война и в крайна сметка Али заедно със семейството си бил принуден да се премести от Мека в Ирак. Детството на Бадия преминало в Ирак.

През 1958 г. принцеса Бадия се измъква от смъртта, когато на 14 юли по време на военния преврат под ръководството на ген. Абдел Карим Касем са разстреляни почти всички членове на кралското семейство на Фейсал Втори. Случайно тя заедно с още няколко роднини не била по това време в двореца в Багдад. Принцесата и роднините й се скриват в посолството на Саудитска Арабия. Саудитските дипломати помагат на Бадия, съпруга и децата им да стигнат до Кайро, където семейството живее няколко години. След това се местят в Швейцария и по-късно се установяват в Лондон.

Синът на принцеса Бадия - Али бин Хюсеин бин Абдула е известен иракски политик, който ратува за възстановяване на монархията в страната.
БТА