Посланикът на България в Израел връчи акредитивните си писма
Посланикът на България в Израел връчи акредитивните си писма / netinfo

Новият български посланик в Израел Димитър Цанчев връчи акредитивните си писма на израелския президент Шимон Перес. Церемонията се състоя в резиденцията на президента в Ерусалим. Под звуците на българския химн почетната стража на президентството приветства новия български посланик и българското знаме.

Встъпителните си думи посланик Цанчев произнесе на иврит, което предизвика възхищението на Шимон Перес и екипа му. В последвалия разговор посланик Цанчев поднови поканата от името на българския президент Георги Първанов към израелския държавен глава да посети България и подчерта, че през следващата година у нас ще се чества стогодишнината от построяването на Голямата софийска синагога, съобщава БТА.

Шимон Перес благодари за поканата и обеща да потърси възможности за официална визита в България в най-скоро време.Израелският президент прояви жив интерес към политическото и икономическо настояще на България, подчерта развиващите се отношения между двете страни и прояви интерес към увеличаващия се туристически поток между Израел и България.

Новият български посланик увери израелския президент, че той се ползва с изключителна популярност в България, има много български приятели и ще бъде винаги желан гост в страната ни.