/ ThinkStock/Getty Images
В бъдеще нападението срещу журналисти ще се смята за нападение срещу служебно лице, заяви министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич на пресконференция, цитиран от медиите на Република Северна Македония. Това е решено на заседание на правителството на Република Северна Македония във вторник. Законовите изменения според Маричич значително увеличават степента на защита на журналистите и медийните работници, като оператори и репортери. Очаква се законовите промени да бъдат приети от парламента в Скопие през септември.

Законовите промени предвиждат много строги наказания за заплахи и нападения срещу журналисти, като задължават прокуратурата да преследва такива престъпления служебно. "Това е едно голямо искане на Сдружението на журналистите, чиито представители активно участваха в работната група, подготвяща промените в НК", заяви Маричич.

"С тези изменения, посочи Маричич, се слага край на възможностите за толериране на заплахите и насилието срещу журналисти. В миналото остават времената, когато журналистите бяха заплашвани, изнудвани, затваряни, осъждани неформално на живот в постоянен страх от политическа и институционално отмъщение поради изпълнение на задълженията си", е заявил Маричич.
БТА