/ iStock/Getty Images
Португалия обяви план за постепенна отмяна на наложените заради коронавируса ограничения, включително и на полицейския час, предаде Ройтерс.

Властите оповестиха това си намерение на фона на бързите темпове на португалската ваксинационна кампания, която дава възможност за поставянето на коронавируса под контрол.

За хотел в Португалия - тест, ваксинационен паспорт или документ за прекаран COVID-19

Полицейският час от 23 до 5 часа ще спре да действа от неделя. От същият ден се отменят и ограниченията върху работното време на ресторантите и магазините, обяви на пресконференция премиерът Антониу Коща.

Феновете могат да се върнат към спортните събития при спазването на някои условия, които все още не са уточнени. На предприятията все още се препоръчва да работят дистанционно, но това вече не е задължително.

"Ваксинацията допринесе много за тези мерки, но не можем да пренебрегнем факта, че вирусът продължава да се разпространява. Пандемията не е изчезнала", подчерта Коща.

Близо 90% от новозаразените с COVID-19 в Португалия са с варианта Делта

Нова вълна от случаи на COVID-19 засегна Португалия по-рано този месец. Страната се върна към равнището на разпространение на вируса от февруари, когато беше въведен строга карантина. Броят на смъртните случаи и хоспитализациите обаче остава далеч по-нисък, отколкото през февруари. Нови случаи се регистрират предимно сред млади неваксинирани хора, които е по-малко вероятно да се разболеят тежко.

През следващите няколко месеца ще бъдат отменени и други ограничения на фона на увеличаването на броя на ваксинираните. В момента в Португалия приблизително половината население е напълно ваксинирано. Всички пълнолетни имат възможност да се запишат за поставяне на ваксина.

Планът за отмяна на ограниченията се състои от три етапа. По време на втората фаза, започваща през септември, когато се очаква да са напълно ваксиниран 70 процента от португалците, ще бъде отменено задължителното носене на маски на открито, което обаче все още ще се изисква при големи събирания. Маските ще останат задължителни на закрито.

През следващия месец се очаква да бъдат отворени нощните клубове и баровете, но за допускане в тях ще се изисква европейски дигитален сертификат или негативен тест за ковид. Същото условие ще се прилага за влизането в хотели, храненето в закрити помещения в ресторантите през уикенда и посещенията на фитнеси, спа, казина, сватби и големи събития.

От началото на пандемията в 10-милионната страна бяха регистрирани над 963 хиляди случая на заразяване, а смъртните случаи, свързани с ковид, са над 17 300, отбелязва ТАСС.
БТА