Портрети на някои от водещите лица в новата ЕК
Портрети на някои от водещите лица в новата ЕК / БГНЕС

Във връзка с представения състав на новата Европейска комисия агенция Франс прес представя кратка справка за някои от водещите европейски комисари.

Хоакин Алмуния, еврокомисар за конкуренцията

От 61-годишния испански социалист се очаква да бъде един от стълбовете на новата ЕК. Новата му длъжност беше най-привлекателната. Алмуния беше в досегашната ЕК еврокомисар за икономическите и валутните въпроси и играеше главна роля в изготвянето на бюджетите на ЕС. Сега Алмуния ще бъде натоварен със задачата да бди за стриктното спазване на свещените права на конкуренцията между компаниите в ЕС и няма да допуска неправомерни държавни субсидии. Алмуния е юрист и икономист по образование. В испанското правителство той беше министър на труда. Алмуния беше и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия. Той беше и комисар в Еврокомисията на Романо Проди.

Оли Рен, еврокомисар за икономическите и валутните въпроси

47-годишният финландски либерал беше и в състава на досегашната ЕК на Жозе Барозу, като отговаряше за ресора за разширяването на ЕС. Дискретен, но известен с чувството си за хумор, Рен получи влиятелния пост на комисар за икономическите и валутните въпроси, след като не постигна успех в битката за поста на първи дипломат на ЕС, зает от британката Катрин Аштън. Сега Рен ще бъде "пазител" на бюджета на ЕС. Задачата му няма да бъде никак лесна в момент, когато бюджетните дефицити на страните членки на ЕС достигат рекордни висоти заради икономическата и финансовата криза.

Карел де Гухт, еврокомисар за търговията

55-годишният белгийски либерал ще представлява ЕС по време на преговорите за сключването на споразумения за свободна търговия по целия свят, както и в Световната търговска организация. Той ще има и главната дума относно антидъмпинговите мерки. Де Гухт е бил министър на външните работи в Белгия до миналото лято. Принадлежащ към фламандската общност, Де Гухт няма славата на дипломат. През 2008 г. той предизвика криза между Белгия и Демократична република Конго, след като разкритикува остро проявите на корупция в африканската държава.

Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите

Барние е член на партията Съюз за народно движение на френския президент Никола Саркози. 58-годишният французин се завръща в състава на ЕК, след като беше част от Еврокомисията на Романо Проди в периода 1999 - 2004 г. Тогава той отговаряше за регионалната политика и за реформата на институциите. После Барние беше министър на външните работи във френското правителство. В новата ЕК Барние получава поста, за който Франция претендираше най-много и който ще му позволи да контролира европейските финансови институции.

Кони Хедегор, еврокомисар за климата

49-годишната датчанка досега заемаше поста на министър за климата и енергетиката в датското правителство. Сега тя ще заема в новата ЕК пост, който досега не съществуваше и който беше създаден специално. Изборът на датски политик за този пост е силен сигнал преди конференцията за климата в Копенхаген през декември. Преди да се захване с политика и да стане член на датската Консервативна народна партия, Хедегор работеше като журналист към датско списание.

Катрин Аштън, заместник-председател на ЕК, външни работи

Назначаването на 53-годишната британка на този пост беше известно от седмица. Точното наименование на поста, който тя ще заема в ЕС, е върховен представител на съюза за външните работи. По силата на Лисабонския договор онзи, който заема поста, е и заместник-председател на ЕК. Изборът на Аштън породи доста полемика заради липсата на опит като дипломат. Досега Аштън беше комисар за търговията в ЕК. Британската евроскептична десница упреква Аштън, че в началото на 80-те години на миналия век е била начело на движение за ядрено разоръжаване, за което има съмнения, че е поддържало връзки с комунистите. /БТА/