Израелската армия обяви тази сутрин, че нейната пехота е извършила "целенасочена атака в централния сектор на ивицата Газа", подкрепена от "изтребители и дронове" и насочена към цели на Хамас, предаде Франс прес.

След това войниците напуснаха палестинската територия без да съобщят за ранени, се казва в прессъобщение на армията. В допълнение армията посочи, че е бомбардирала обекти на "Хамас“ "в цялата ивица Газа".

Успоредно с тази сухопътна операция, цели, "свързани с терористичната организация "Хамас", са били бомбардирани в центъра на територията "и в цялата Ивица Газа", според прессъобщението.

Израел влезе в Газа с танкове

Ракетни площадки и командни центрове на "Хамас“ бяха унищожени, а членове на палестинското ислямистко движение бяха неутрализирани, според прессъобщението.

След атаките от 7 октомври, извършени от "Хамас“ в еврейската държава, израелската армия обстрелва палестинската територия, където редовно извършва нахлувания преди вероятна сухопътна офанзива, обещавана многократно от политически лидери и военни.

В нощта на сряда срещу четвъртък армията обяви, че е извършила целенасочена атака с танкове в северната част на ивицата Газа.

Войната беше предизвикана от атаки на "Хамас“ на израелска територия, безпрецедентни по своя мащаб и насилие, отнели живота на повече от 1400 души, повечето цивилни, според Израел. Около 220 души са държани заложници, след като са били насилствено отведени в ивицата Газа, където "Хамас“ е на власт от 2007 г.

Министерството на здравеопазването на "Хамас“ обяви, че бомбардировките, предприети като отмъщение, са убили повече от 7000 души, по-голямата част от които са цивилни, включително повече от 2900 деца, отбелязва Франс прес.
Петя Гергова/БТА