/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът се връща от чужбина с една ваза, две торти и рицарски орден, пяха му при израелския президент
На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
97787
На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
  • На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
На 59-я си рожден ден премиерът Бойко Борисов получи Орден на рицаря на Йерусалим за заслуги към православието и беше провъзгласен за велик командир на ордена на Божи гроб. Това се случи по време на аудиенцията на министър-председателя при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети, в рамките на тридневната визита на българската делегация в Израел.
 
За личния си празник Борисов получи стотици поздравления и подаръци, сред които ваза и торта, а президентът на Израел Реувен Ривлин му изпя песента Happy Birthday.
 

пресцентър, Министерски съвет


Рожденият ден на българския премиер съвпадна с планираното посещение в Израел и натоварен работен ден за делегацията ни. Сутринта Бойко Борисов се срещна с колегата си Бенямин Нетаняху и с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, а на обяд беше посрещнат от президента Реувен Ривлин с изненада - торта със свещичка и специална песен.
 
На връх 59-ия си рожден ден премиерът Борисов се поклони на Божи гроб
 

пресцентър, Министерски съвет


Развълнуван, премиерът Борисов сподели пред президента Ривлин, че "понеже одъртявал", се постарал празникът да мине като работен ден.
 

пресцентър, Министерски съвет


А денят продължи с поклонение на Божи гроб и аудиенция при Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. Домакинът почерпи българските си гости с традиционна израелска напитка и кафе, а на раздяла награди българския министър-председател с Орден на рицаря на Йерусалим за заслуги към православието, като му пожела да има сили и кураж в своите дела.
 

пресцентър, Министерски съвет


Бойко Борисов: Израел е приятел, на който можем да разчитаме

Самият той сподели, че първия поздрав за рождения си ден получил още в полунощ от премиера на Гърция Алексис Ципрас. Предварителен подарък за празника му направи турският му колега Бинали Йълдъръм, който му подари ваза.
 

пресцентър, Министерски съвет


Кулминацията на рождения ден бе вечерта в столицата Тел Авив, където Бойко Борисов получи още подаръци - българската общност му беше подготвила специална торта. "Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 000 евреи в страната през миналия век", заяви той. На срещата присъства и кметът на града Рон Хулдаи.
 
"Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници", изтъкна още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. "Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци", подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.