/ БГНЕС
Премиерът Рахой защити намесата на силите за сигурност срещу каталунците
Завърши гласуването на референдума за независимост на испанската област Каталуния. Секциите затвориха в 20.00 ч. местно време в край на един най-бурните дни в най-новата испанска политическа история, предаде ДПА.

Около 3 млн. души отидоха до избирателните секции, за да гласуват на референдума за независимост на Каталуния, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии. Въпреки това не всички от тях успяха да гласуват, тъй като някои от секциите бяха блокирани от испанската полиция.

Властите в Каталуния: ЕС да осъди Испания за нарушаване на правата на гражданите

Според каталунското правителство в сблъсъци с полицията са пострадали повече от 460 души. На силите на реда бе наредено да не допуснат да се състои референдума, обявен от испанския Конституционен съд за незаконен.

Над 460 са пострадалите по време на каталунския референдум

Испанската полиция е постигнала затварянето на 319 секции за гласуването на референдума за независимост на Каталуния. Това съобщи официалният представител на каталунското правителство Жорди Турул. „Наложи се да затворим 319 секции, а това означава, че не навсякъде можеше да се гласува нормално. Имаше цяла поредица сложни ситуации”, каза той.

Турул благодари на народа на Каталуния, който „показа смелост, спокойствие, готовност с мирни средства да защитава демокрацията.
 

БГНЕС


В същото време премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че върховенството на закона се е намесило в Каталуния, за да попречи на провеждането на референдум за независимост, забранен от съда.

"Днес нямаше референдум за независимост в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си сила", заяви лидерът консерватор в телевизионно обръщение. Силите за сигурност "изпълниха задължението си" в Каталуния и "осъществиха поръчението на правосъдието", което забрани референдума, изтъкна той.

"Би било по-лесно да се гледа отстрани", добави Рахой. Допитването е "истинска атака срещу върховенството на закона (...) на което държавата реагира с твърдост и спокойствие".
 
БТА, БГНЕС, Фокус