/ БГНЕС
Полша прекрати безплатните доставки на гориво за Украйна. Това заяви полският министър на климата и околната среда Анна Москва в интервю за портала BiznesAlert.

"В началото на войната и след бомбардировките на рафинериите изпращахме гориво безплатно. Сега търговските доставки от най-голямата полска рафинираща компания Orlen ["Орлен"] изискват много логистични усилия", информира тя.

"Обикновено тези доставки се извършват по тръбопроводи, така че трябваше да стартираме други канали за доставка. Непрекъснато ги прилагаме, като приоритетно се стремим да осигурим снабдяването на полския пазар", добави министърът. "Горивните компании в Украйна се справят добре. Нашите доставки са отговор на кризисната ситуация, но този сектор е добре организиран, няма пазарен потенциал", посочи тя.

Миналата седмица украинските власти преустановиха държавното регулиране на цените на моторните горива, за да наситят пазара на фона на нарастващия недостиг на бензин и дизел. Както съобщават украинските медии, в страната има остър недостиг на горива по бензиностанциите, шофьорите са принудени да стоят с часове на опашки по бензиностанциите, а бензиностанциите ограничават обема на продажбите на бензин и дизел за един автомобил.

Украинските медии отбелязват, че причините за недостига може да са свързани с повреди в инфраструктурата и срив в нефтопреработвателната промишленост.

Миналата седмица президентът Владимир Зеленски заяви, че по време на телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон е повдигнал въпроса за доставките на гориво за Украйна наред с други теми. Зеленски също така е обсъдил възможни доставки на гориво с ръководството на Обединените арабски емирства.
БГНЕС