Полша ще се постарае да състави правителство колкото се може по-скоро
Полша ще се постарае да състави правителство колкото се може по-скоро / снимки: Reuters

Полша ще се постарае колкото се може по-скоро да състави правителство, заяви полският президент Бронислав Коморовски след приключването на парламентарните избори, предаде ИТАР-ТАСС. Коморовски изрази надежда, че с обявяването на предварителните резултати от парламентарните избори политическата борба приключва и започва съвместната работа.

„Започва труден период за съставяне на коалиция. Надявам се, че със съвместни усилия ще можем максимално да съкратим срока, необходим за съставяне на коалиция и правителство. Това е нужно от гледна точка на стабилността на държавата и властта, а също на продължаващото до края на годината полско председателство на Европейския съюз”, каза той.

Според него преговорите за съставяне на правителство ще започнат още преди обявяването на официалните резултати от изборите. Президентът заяви, че възнамерява да се срещне с представители на всички политически партии.

Управляващата двупартийна коалиция на Доналд Туск печели 236 места в 460-членния Сейм, след преброяване на 93 на сто от гласовете, предаде Ройтерс.. „Гражданска платформа” и нейният по-малък коалиционен партньор - Полската селска партия (ПСП) - печелят заедно достатъчно места, за да запазят своето мнозинство в долната камара на парламента и да могат да формират отново съвместно правителство, отбелязва БТА.

Полша ще се постарае да състави правителство колкото се може поскоро
netinfo


Лидерът на ПСП Валдемар Павлак заяви, че партията му е готова да участва в ново коалиционно правителство с „Гражданска платформа”. „Коалиция с „Гражданска платформа” е възможна, но трябва внимателно да обмислим това”, каза Павлак.

Ярослав Качински, лидерът на опозиционната партия „Право и справедливост”, която според екзит-пол се нарежда на второ място с 30,1%, призна поражението си, но заяви, че партията му ще продължи да се бори за промени в Полша, посочи АП. „Ние уважаваме резултата от изборите, но нашата задача през следващите четири години ще е да убедим милиони поляци, че са необходими промени. Дълбоко съм убеден, че ще дойде денят, в който ще успеем”, каза той.

На трето място с 10,1% е Движението на Паликот, на четвърта позиция с 8,2% е ПСП, а Съюзът на демократичната левица (СДЛ) е пети със 7,7%.

Полша ще се постарае да състави правителство колкото се може поскоро
netinfo