/ БГНЕС
Полските власти, като част от обсъждането на нов пакет санкции срещу Москва, са предложили въвеждането на допълнително мито за страните, които продължават да купуват петрол от Русия, след като други страни-членки на Общността отказват доставките. Това съобщи на брифинг министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, предава ТАСС.
 
„Полша предложи специално изравнително плащане. Ако някой внася петрол от Русия за по-дълго и го купува по-евтино, тъй като за Русия е важно да продава петрол на всяка цена, той няма да може да получи облаги от тези страни и предприемачи, които са изоставили петрола по-рано“, цитира агенцията думите на полския премиер.
 
Както припомни Моравецки, има няколко държави, които не могат бързо, в рамките на шест месеца или дори година, да се откажат от руския петрол. Това са Унгария, Чешката република, Словакия, Австрия. „Това са държавите, които се стремят към по-дълги преходни периоди. Трябва да вземем предвид някои опасения, но също така от страна на тези страни трябва да има повече смелост да откажат доставките на петрол от Русия“, препоръча лидерът на кабинета във Варшава.
 
Страните от ЕС не могат да постигнат споразумение по шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва проект за петролно ембарго. Европейската комисия предложи да се въведе забрана за вноса на суров петрол от Руската федерация шест месеца след влизането в сила на шестия пакет, а за вноса на петролни продукти - от 2023 г. В същото време ЕК предложи да се позволи на Унгария и Словакия да купуват руски петрол до края на 2024 г. Според източници Комисията вече е трябвало да смекчи редица свои предложения за сроковете на въвеждане, параметрите и възможните изключения от петролното ембарго. Унгария се противопоставя на мярката, наред с редица други страни, които смятат, че щетите от ембаргото ще бъдат катастрофални за Европа.
 
ТАСС