/ БГНЕС
Варшава отхвърли твърденията за възможното участие на Полша във взривяването на газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.

"Няма никакви доказателства за каквото и да е участие на полски граждани във взривяването на газопроводите:, заяви за ДПА регионалния отдел на Поморското войводство за борба с организираната престъпност и корупцията към националната прокуратура. 

Въпреки това разследванията установиха, че яхтата, която може да е използвана саботьорите, е плавала до Полша.

Преди две седмици в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че германски следователи проучват доказателства, които сочат, че саботьорите може да са използвали Полша като своя оперативна база. 

Според изданието яхтата „Андромеда“, която разследващите свързват с атаките, е плавала в полски териториални води. 

Освен това има индикации, че Полша е била логистичен и финансов център за нападението. 

Канцеларията на полската прокуратура заяви, че "няма преки доказателства, че лицата на "Андромеда“ са въвлечени в повреждането на газопроводите "Северен поток". 

Според разследващите обаче плавателният съд е стигнал до Полша с шестима души на борда и е акостирал на полско пристанище. След 12-часов престой яхтата е напуснала полските териториални води, като през това време на борда ѝ не са качвани никакви предмети.

Прокуратурата допълни, че не може да предостави по-детайлна информация за разследванията, тъй като това може да им попречи. 

Изпратено е искане за юридическо съдействие до Германия и други държави. Според проверка германски медии, сред които вестниците "Цайт" и "Зюддойче цайтунг" и телевизия А Ер Де, "Андромеда" е акостирала на пристанището в полския град Колобжег. 

Следователи, цитирани от полския всекидневник "Жечпосполита" (Rzeczpospolita) и ПАП, твърдят, че няма никакви доказателства яхтата да е плавала от Полша към района на взривените газопроводи. 
Николай Велев/БТА