Половината от африканските лъвове могат да изчезнат след 20 години
Половината от африканските лъвове могат да изчезнат след 20 години / снимка: Guliver/Getty Images

От 20 000-те лъва, които обитават африканския континент, около половината могат да изчезнат след 20 години, предвижда изследване на американската неправителствена организация „Пантера”, цитирана от АФП.

Прогнозите се основават на 20-годишно проучване на 47 популации на тези хищници, като броят им драстично намалява, освен в няколко страни - Ботсвана, Република Южна Африка и Зимбабве.

Лъвовете са били 10 пъти повече, около 200 000, в средата на миналия век. „В наши дни прайдовете оцеляват едва в 25 на сто от историческите си зони на обитание”, отбелязва един от авторите на изследването д-р Филип Хеншел.

Най-критично е положението в Западна Африка и в централната част на континента. Тук са оцелели само две големи популации от тези хищници. 350 екземпляра обитават парка Варли Пенджари на границата между Нигер, Буркина Фасо и Бенин, и други 250 екземпляра са останали в парка „Бенуе” в Камерун.

В Западна Африка лъвът като вид е считан в критична опасност от изчезване. В другите региони на континента той е категоризиран като „уязвим”, въпреки че и там положението не е по-розово.

Изчезването на лъвовете се дължи главно на конкуренцията, която те изпитват от хората. Техният естествен хабитат се превръща в обработваема земя или пасища, а животните, с които се хранят, са подложени на интензивен лов.

Много често лъвовете стават жертва на пастирите, които искат да предпазят своите стада. Други биват отстрелвани от ловци на трофеи.

Източник: БТА