/ БГНЕС, архив
Местният политик от германския град Касел е намерен мъртъв с огнестрелна рана в главата, а на мястото полицията не е намерила никакво оръжие, предаде БГНЕС.

"Търсим извършител", заяви главният прокурор Хорст Щрайф след смъртта на шефа на общинската администрация в града Валтер Любке, на 65 години.

Щрайф подчерта, че няма доказателства, сочещи самоубийство.

Любке, от дясноцентристката партия ХДС на германския канцлер Ангела Меркел, е бил открит около 0:30 ч. местно време в неделя (22:30 ч. в събота централно гринуичко време) на терасата в дома му във Волфхаген, близо до Касел в централната провинция Хесен. Бил е прострелян в главата от близко разстояние с пистолет, съобщи полицията, цитирана от АФП.

От неговата партия ХДС заявиха, че Любке е женен, баща на две деца, който "никога не се е страхувал да говори каквото е на ума му".

Най-продаваният в Германия ежедневник „Билд“ посочва, че през 2015 г. Любке е излязъл със сериозен призив за правата на бежанците по време на масов приток на имигранти в Германия, предизвикал гняв на крайно десни активисти. Ръководителят на държавната криминална полиция в Хесен Сабина Турау заяви обаче, че понастоящем няма доказателства за връзка между тези коментари и смъртта му и че разследващ екип от 20 служители търси възможен мотив и заподозрян.