Полицията очаква атаки в стил Мумбай срещу лондонското Сити
Полицията очаква атаки в стил Мумбай срещу лондонското Сити / снимкa: БГНЕС

Скотланд ярд е предупредил едрия бизнес в Лондон да очаква атака, подобна на тази в Мумбай, срещу британската столица, съобщава в. "Сънди таймс". На брифинг в лондонското Сити преди 12 дни, старши детектив от SO15, контратерористичната команда на лондонската полиция, се изразил по следния начин: "Мумбай идва в Лондон". Той предупредил, че компаниите трябва да очакват акция със стрелба и взимане на заложници с участието на малка група въоръжени лица с леко автоматично оръжие и импровизирани взривни устройства. Предупреждението - най-конкретното досега според "Таймс", подкрепя прогнозата, че терористична клетка може би подготвя атака срещу Лондон в началото на следващата година. То бе отправено от лондонската полиция на поредица "форуми за сигурността", на които представители на бизнеса, местните власти и спешните служби получават контратерористични съвети. През последните две седмици предупрежденията на полицията са станали по-конкретни, твърди експерт, цитиран от неделния вестник. Преди имаше предположения, сега вече се очаква конкретен заговор за огнестрелна атака в Лондон, казва той.

Опасенията били предизвикани от засилена активност на известен джихадистки уебсайт преди две седмици. Един участник във форума предлагал да се нападнат с автоматично оръжие нощни клубове, стадиони или еврейски центрове. Друг търсел идеи за партизанска война, като самият той предлагал група муджахидини да обстрелват полицейски участъци. Трети напомнял първо да се провери дали в избрания обект има само възрастни и че трябва да се избират обекти, където няма мюсюлмани и деца. Ако няма достъп до експлозиви, но се разполага с картечници, мумбайският сценарий е идеален за подобни операции, пише друг участник.

Мишените трябва да се подбират и проучват внимателно, като икономически и разузнавателни центрове са за предпочитане пред полицейските участъци, смята друг.

Лондонската полиция се опитва да изготви ефективни планове за справяне с предизвикателството на масова стрелба, последвана от продължителна обсада, при която терористите са готови да убият себе си и заложниците. В началото на годината полицията, въоръжените сили и разузнавателните служби организираха учение в Кент, за да проверят дали биха се справили с рейд на терористи в Лондон. То показало, че липсва капацитет за овладяване на подобна ситуация, пише БТА. В Мумбай много жертви бяха убити в първия половин час на атаката. Лондонската полиция се опасява, че много повече време ще е нужно, преди специалните части САС, които по традиция досега са се справяли с терористични акции в Лондон, да пристигнат от базата си в казармата в Риджънтс парк.