/ БГНЕС
Полицията в Германия обяви награда в размер на 500 000 евро в замяна на информация, която ще помогне да бъдат заловени крадците или да бъде открито ограбеното от съкровищницата на „Зелената арка” в Дрезден.

От полицията съобщават, че специалната комисия, която разследва случая, се състои от 40 човека. Разследването се води от отдел на прокуратурата на Дрезден по борба с организираната престъпност.

Камера засне обира на века, показаха откраднатите бижута (СНИМКИ/ВИДЕО)

В понеделник сутринта от Резиденцшлос (Residenzschloss) в центъра на Дрезден бяха откраднати антични бижута на стойност около 1 млрд. евро. От полицията заявиха, че това е може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната.

Установено е, че престъпниците са проникнали в „Грюнес гевьолбе” (Grüneя Gewölbe – зелената арка) и от държавната колекция на произведения на изкуството – съкровищницата на крал Август II Силни, са откраднати антични бижута.

49-каратов диамант задигнали обирджиите в Дрезден


Дежурните служител в музея видели чрез камерите за видеонаблюдение престъпниците и веднага подали сигнал в полицията. Въпреки, че служителите на реда пристигнали на местопроизшествието за броени минути, те не успели да задържи извършителите. В момента в Дрезден работи специална комисия, която разследва случая.

Според първоначалната информация престъпниците са били двама и попаднали в обхвата на камерите за наблюдение. В сряда полицията съобщи, че вероятно става въпрос за четирима извършители – другите двама са чакали отвън в автомобила, с който са избягали от местопрестъплението, а по-късно са запалили в гараж в Дрезден.

Към момента в полицията са постъпили 205 съобщения от граждани с информация, потенциално свързана с престъплението.
БГНЕС